blog

blog

Читаоци

Архива чланака

Translate

недеља, 23. новембар 2014.

Pisci istorijskih romana mogli bi (malo) da paze šta pišu .....

Jelena Anžujska (oko 1236 — Brnjaci na Kosovu, 8. februar 1314) je bila supruga srpskog kralja Stefana Uroša I (vladao 1243—1276) i majka kraljeva Dragutina i Milutina.
Tuberkuloza je bolest pluća i u većini slučajeva može biti smrtonosna. Dugo se verovalo da je tuberkuloza nasledna bolest.Nemački profesor medicine Šunlajn (Johann Lukas Schönlein, 1793-1864), joj je 1839. godine dao naziv tuberkuloza. Nemački lekar Robert Koh (Robert Koch, 1843-1910)  bio je ubeđen da se radi o zaraznoj bolesti čiji je uzročnik bakterija.Kroz eksperimente je utvrdio da je uzročnik ove bolesti bakterija Mycobacterium tuberculosis koja se još naziva i Kohov bacil.Za svoje otkriće dobio je Nobelovu nagradu 1905. godine i Pruzijsku nagradu za zasluge (Prussian Order Pour le Mérite) 1906. Osnovana je  nagrada u čast najboljih lekara koja nosi ime Medalja Roberta Koha, 1908.Pored otkrića uzročnika tuberkuloze, Koh je otkrio i uzročnike antraksa (Bacillus anthracis) i kolere (Vibrio cholerae).
___________________
Pored ove dijagnoze u knjizi možete pročitati i da je Jelena Anžujska sa svojim mužem pila kafu na terasi (Kafa je u zapadnu Evropu prvi put stigla u prvoj polovini XVII veka) i jela kroasane (Kroasan je francusko pecivo od lisnatog testa koje je po predanju prvi put napravljeno u Austriji za vreme osmanske opsade Beča 1683.U Francuskoj je postao poznat zahvaljujući Mariji Antoneti, ćerki austrijske carice Marije Terezije). 
________________________
Spisateljica je baš pustila mašti na volju, ako ćemo po istoriji hajde bar da se koliko toliko držimo nekih nepobitnih činjenica....

Нема коментара:

Постави коментар